Jumaat, 23 September 2016

PokemonGo KH dan Blastoise


1st time rare pokemon muncul depan muka time pi makan nasi tomato kat Batu Lanchang, Penang..


Pokemon Go di Malaysia

Foto muka depan komuniti

Seperti yang ketahui applikasi Pokemen Go mulai melanda Malaysia pada bulan julai lepas dengan aura yang dasat ko... KH juga tak terkecuali dari mencuba game yang awesome nie.. tapi sebelum game ni sampai Malaysia KH dah jinak2 main guna hack map spoof tp bila dah officially masuk Malaysia KH terus delete hack version n guna yg genuine ja.. sekarang KH lvl 21 still banyak lagi Pokemon yang KH xada...Korang dah lvl brp n brapa byk dah pokemon korang ada...
Jumaat, 10 Jun 2016

Cara Buat Air Nabeez

 


Cara Buat Air Nabeez Dengan Kurma


Rendam beberapa butir kurma (sebaik-baiknya dalam bilangan ganjil) ke dalam air masak dalam jug air / gelas. Simpan dalam jug/gelas yang bertutup. Boleh diminum selepas direndam dalam 8-12 jam. Buah kurma yang telah lembut itu dimakan begitu sahaja.

Air detox kurma atau disebut juga air nabeez ini boleh diminum begitu sahaja/ boleh dikisar sebelum diminum.

Kurma yang elok digunakan adalah kurma ajwa. Tapi jika tiada kurma ajwa boleh gantikan kurma dari jenis lain seperti Sekki, Barhi dan dan sebagainya. *Untuk makluman, kurma ajwa hanya tumbuh di tanah Madinah (Saudi Arabia) dan ini merupakan kurma kegemaran Nabi Muhammad SAW, warna hitam, tekstur lembut. Kurma ini tidak terlalu manis namun rasanya hampir mirip dengan kismis.

Tapi ingat ya, dilarang meminum air rendaman kurma/ kismis yang sudah memasuki 2~3 hari. Ini disebabkan air rendaman kurma/ kismis yang dibiarkan melebihi 2~3 hari, proses penapaian (fermentation) telah bermula dan air rendaman kismis/ kurma itu sedang dalam proses menjadi arak dan haram diminum.
Anda boleh juga ubahsuai air nabeez ditambah dengan susu/ yogurt untuk dijadikan smoothie.

Selamat mencuba. Air nabeez samada daripada kurma atau kismis, kedua-duanya pun makanan sunnah. Minuman kesihatan yang berkat. Insyaa Allah...