Rabu, 20 November 2013

Petua Hilangkan Bengkak MataPernahkah anda menangis sepanjang malam dan mendapati mata anda bengkak teruk ketika bangun pada keesokan harinya? Atau bengkak pada mata akibat anda menghidap selsema yang teruk? Tahukah anda cara merawat mata bengkak?
 
Selain akibat menangis,mahupun selsema, kurang tidur, stress atau terdapat lemak di keliling mata juga boleh menyebabkan berlakunya mata bengkak. Jika anda sedar bahawa mata anda bengkak (selain disebabkan menangis), sila beri perhatian pada kesihatan mata anda.
 
Pastikan anda tidak makan tiga jam sebelum waktu tidur dan hindari minum terlalu banyak ketika waktu malam.Kalau anda guna krim mata, perhatikan krim malam anda. Mungkin ia menjadi punca masalah bengkak mata. Pastikan formula krim malam anda tidak terlalu berat.
 
Cara yang lebih baik untuk rehatkan mata adalah dengan meletakkan uncang teh yang basah di tengah-tengah mata dan biarkan sehingga kering. Kandungan asid tannic di dalam teh berfungsi sebagai strigen dan membantu melegakan mata.So, kalau rasa mata tu tak selesa cepat-cepatlah jumpa doktor.

Tiada ulasan: